Най-добрите портативни външни хард дискове на 2016 година

Най-съвременните лаптопи идват със скромни по размер SSD дискове и външен твърд диск е необходимост за всеки, който иска да има място за съхранение на мултимедийна библиотека.

И ако искате тази информация на ваше разположение, където и да отидете е добре да вземете твърд диск, който е безжичен и/или преносим. Пазара е разделен равномерно разделен на устройства от висок клас с безжични възможности и по-евтини USB твърди дискове. Но кой от тях е най-добър за вас зависи от това как планирате да го използвате, като всеки вид предлага конкретни ползи.

Нуждата от безжичност е очевидна, тъй като позволява свързване към всяко съвместимо устройство с Wi-Fi, включително телефони, таблети, компютри и дори някои фотоапарати. Те също се захранват с батерии, което ви позволява да ги използвате когато сте дълго пътешествие.

Що се отнася до жичните алтернативи, много от тези твърди дискове са достатъчно малки, за да се поберат в джоба ви и можете да получите повече пространство за съхранение на по-ниска цена, което също ги прави страхотни устройства за бекъп. И в двете форми външния твърд диск е необходимост за повечето хора.

Когато става въпрос за кой е най-добър, показателите са много, но ние ще наблегнем на – форм-фактор,  функции и производителност, защото останалите са без значение. Сравнение на скорост на четене и запис на устройствата е безполезно, тъй като има твърде много измервания като последователно, случайно, deep queue, и т.н.

Най-добрите Wireless твърди дискове:

  1. Seagate Wireless Plus Mobile Portable Hard Drive 2 TB

seagate-wireless

Seagate Wireless Portable Hard Drive предлага солидно място за съхранение, лесно използване, и по-дълъг живот на батерията на добра цена.

Подобно на всички безжични твърди дискове, той създава лична Wi-Fi мрежа, което означава, че тя не натоварва трафика във вашата домашна мрежа. Въпреки това, ако предпочитате, може да се присъедини към вашата локална мрежа, което ще даде достъп на всички други устройства в мрежата. Тази мрежа може и трябва да бъде защитена с парола, особено ако използвате този диск за архивиране.

Мрежовата употреба е доста лесна и приложението на Seagate Media е доста интуитивно. Seagate Wireless също може да стриймва HD съдържание за до три устройства едновременно.

Има традиционен SATA порт на гърба, но идва с USB 3.0 адаптер и кабел за по-лесно свързване. С това размера на това устройство се увеличава, но позволява да се поставя и като вътрешен диск, ако е необходимо.

Това устройство има 10 часа живот на батерията, въпреки че той ще варира малко, ако се използва непрекъснато за поточно видео или качване. Също така може дори автоматично да се синхронизира с Dropbox или Google Drive.

Версията от 500 GB e по-компактна, a моделa 2 TB e в същия размер като модела от 1 TB.

Цена: 29999 лв.

Купи Seagate Wireless Plus 1TB или намери повече информация ТУК.

 

  1. WD My Passport Wireless 1 TB

wd-my-passport-wireless

Безжичния My Passport от Western Digital е малък, бърз и тих преносим твърд диск, който предлага четец за SD карти в помощ на фотографи и туристи. Във варианти от 1 или 2 TB ще ви позволи да направите резервни копия или да прехвърляте файлове от разстояние от SD карта.

Настройката може да бъде малко трудна,  но уникалната функционалност на My Passport Wireless ще ви накара лесно да се пренебрегне това. Разбира се, безжичния трансфер няма да има нужната производителност за прехвърляне на изображения в RAW формат, но е страхотен за ваканционни снимки от телефони или цифрови камери.

My Passport Wireless предлага 6 часа живот на батерията при видео стрийминг или 20 часа в режим на готовност. Стрийминга е бърз и сравнително без забавяне, особено когато използвате устройството в режим на „Домашна мрежа“, вместо да използва своя самостоятелна.  Харддиска може да стриймва на до осем устройства едновременно.

С мобилното приложение My Cloud е сравнително лесно да се работи с и има вградена поддържка за видео, снимки и музикални формати.

My Passport Wireless е безжично решение за съхранение на много добра цена.

Цена: 30699 лв.

Купи WD My Passport Wireless 1 TB или намери повече информация ТУК.

 

  1. SanDisk Connect Wireless Stick 200 GB

sandisk-wireless-stick

Wireless Stick на SanDisk е с размерите на флаш устройство което има функционалност на харддиск, въпреки че е малка част от размера му.

The Wireless стик идва в размери от 16 до 200 GB. Може да се изненадате от колко много файлове ще се възползвате когато са достъпни безжично.

Това устройство се захранва с батерии и предлага силен безжичен сигнал, който може да бъде достъпен от до три устройства едновременно. Безжичния стрийминг е достатъчно бърз, но свалянето и качването може да бъде малко мудно в сравнение с другите устройства.

Конекторът USB 2.0 предлага по-бързо качване на един персонален компютър, но по-често ще се свързвате безжично с телефона или таблета си.

Приложението на SanDisk Connect Drive помага при достъп и промяна на съдържанието на диска и е достатъчно лесно за използване, въпреки че има различни приложения за различните модели флаш памети, така че проверете дали сте изтеглили правилното. Приложението разполага с вградена поддръжка за повечето медийни файлове, въпреки че някои малки бъгове могат да ви подразнят. Най-лошия от тях е, че не може да се сменя песента в музикалния плеър, което не е толкова важно.

Този диск има около 4,5 часа живот на батерията, и отнема около 2 часа да се зареди. Това е достатъчно за повечето приложения. но може лесно да бъде включен в мрежата, ако батерията е изтощена.

Най-големия минус на това устройство е по-малкото място за съхранение. Не е достатъчно, за да се съхранява колекция филми, нито може да го събере резервно копие на вашия компютър, но е достатъчно, за подбрана селекция на съдържание. Ако това не е проблем за вас, SanDisk Wireless ще е по-преносим отколкото всеки друг безжичен твърд диск.

Цена: 8099 лв.

Купи SanDisk Connect Wireless Stick 16 GB или намери повече информация ТУК.

 

  1. WD My Cloud 4 TB

wd-my-cloud

Докато My Cloud външните твърди дискове на Western Digital разполагат с всички безжични функции на посочените по-горе безжични устройства, те изобщо са преносими. Това е така, защото My Cloud HDD е всъщност мрежа за съхранение на данни (NAS) устройство. Всичко, което трябва да направите, е да включите вашето NAS устройство във безжичен рутер чрез своя Ethernet порт, и ще имате достъп до всичките си файлове.

В допълнение към съхраняването на данни, той ги прави достъпни чрез вашата домашна мрежа и ви позволява безплатен онлайн достъп далеч от дома. Това на практика му позволява да служи като облак за съхранение, когато не сте наблизо, въпреки че информацията ви не се съхранява онлайн.

Недостатъкът на това е, че имате нужда от достъп до интернет, когато сте далеч от дома, което ограничава някои от преносимите приложения. Плюс обаче е значителното място за съхранение. My Cloud е с размери от 2 TB до 16 TB, с един или два диска в конфигурация.

Ако искате да се поддържа резервно копие на вашите дискове My Cloud HDD има USB 3.0 порт на гърба, за включване на друго външно устройство във вашата мрежа за ефективно разширяване на размера на NAS. Моделите с два диска също могат да работят в режим RAID.

Подобно на другите безжични устройства, това също изисква настройка, която включва и регистриране на My Cloud  акаунт за влизане в приложението или потребителския уеб интерфейс. След това ще имате достъп до редица възможности, като Time Machine съвместимост, автоматично архивиране и поточно предаване на мултимедия.

Ограничение е, че My Cloud  изисква свързване към рутер, а това означава кабелна връзка. Ако това ви устройва ще получите много повече място за съхранение на същата цена като преносим безжичен харддиск.

Цена: 23999 лв.

Купи WD My Cloud 2 TB или намери повече информация ТУК.

 

Най-добрите твърди дискове с кабел:

  1. Seagate Backup Plus Ultra Slim 2 TB

seagatebackupplusultraslim-800x541

Seagate твърди, че това е най-тънкият преносим твърд диск. Неговите размери са впечатляващите 76 x 9.6 x 113.5 мм и е почти безшумен, когато го използвате. Неговият единствен USB 3.0 порт предлага бърз трансфер на данни и производителност, но кабелът е малко къс.

Диска идва с Dashboard софтуера на Seagate, който предлага полезни функции за архивиране, но те няма да направят копие на скритите файлове, така че ако имате нужда да ги запазите, не забравяйте да им дадете “unhide” преди да направите бекъп. Този софтуер има възможност за правене на резервни копия във вече съществуваща облачна услуга, но трябва да го настроите.

Налични са модели от 1 TB или 2 TB. Backup Plus Ultra Slim поставя стандарт за производителност и преносимост. Леката текстура корпуса е приятна на допир и го прави удобен за използване.

Цена: 13999 лв.

Купи Seagate Backup Plus Ultra Slim 1 TB или намери повече информация ТУК.

  1. WD My Passport Ultra 2 TB

wd-my-passport

My Passport Ultra на Western Digital е надеждно устройство и предлага голяма сигурност за тези, които имат нужда да направят резервно копие на тяхната система. Този твърд диск идва в 4 различни цвята, и лесно се побира в джоб. Той разполага с порт USB 3.0 за бързо прехвърляне, и предлага автоматично архивиране в облака, при условие, че имате облачна услуга, с която да го синхронизирате.

Той идва с основния WD Backup софтуер, който също може да улесни архивирането по график. Като опция има 256-битово AES хардуерно криптиране, което ви позволява да защитите с парола вашето устройство. Този вид защита е от решаващо значение за съхраняване на финансови и правни документи.

Инструкциите са малко оскъдни, но устройството работи лесно, без да си губите времето с някакви настройки. Ако ви трябва по-мощен преносим диск, се насочете към WD My Passport Pro, който предлага два диска за съхранение в RAID масив, интегриран Thunderbolt кабел и опция за 4TB.

Цена: 12399 лв.

Купи WD My Passport Ultra 1 TB или намери повече информация ТУК.

 

  1. LaCie Rugged Mini 1 TB

lacie-rugged

Rugged Mini е удароустойчив диск благодарение на каучуковата броня, която абсорбира падания до 1,6 метра височина. Също е прахо и водоустойчив, което означава, че можете да използвате това устройство в почти всяка среда без притеснения.

Диска може да бъде защитен с парола и предлага безплатно AES 256-битов криптиращ софтуер за изтегляне на интернет страницата на LaCie.

Диска предлага бързи трансфери чрез своя USB 3.0 порт и е доста безшумен. Също така идва с софтуера за архивиране LaCie, който има основен набор от архивиращи функции, като запазва разширените функции за тези, които купуват на пълната версия. Но в края на краищата, на LaCie е чудесен инструмент за архивиране и без пълната версия.

Цена: 45999 лв.

Купи LaCie Rugged Thunderbolt, 2TB или намери повече информация ТУК.

  1. Toshiba Canvio Connect II 2 TB

toshiba-canvio

Въпреки че Toshiba са по-известни със своите лаптопи, отколкото техните твърди дискове, Canvio Connect II е известен с високата си производителност и неговите безжични възможности. Диска е с размери само 4.3 х 3.1 х 0.8 инча и лесно може да го вземете с вас, но можете да използвате и включения Pogoplug софтуер, за да хоствате сървър-облак на вашия компютър. По този начин, когато Canvio Connect II е свързан към PC, може да получите достъп до него безжично от частен URL. Това е много полезна функция, но това ще отнеме известно време за настройка.

Диска идва със софтуер за архивиране и възстановяване от Toshiba. Можете да намерите тези тихи твърди дискове в размери от 500 GB до 3 TB, и всички версии идват с порт USB 3.0 за бърз трансфер.

Цена: 15599 лв.

Купи Toshiba Canvio Connect II 1 TB или намери повече информация ТУК.

  1. Samsung T3 Portable SSD 1 TB

samsung-t3

Благодарение на Samsung, външните SSD дискове стават опция за преносимо съхранение. Най-новият T3 портативен SSD предлага допълнителна скорост и компактна форма на традиционния дизайн, както и добавя устойчивост на влага.

За съжаление, тези удобства са на по-висока цена спрямо обикновен преносим HDD със същия обем. Т3 е с обема от 250 GB и го 2 TB. Този твърд диск е с размери само 74 x 58 x 10.5 мм, но е като обем е по-голям и по-бърз от флаш устройство.

Скоростите на четене и запис на Т3 са около четири пъти по-бързи от скоростта на традиционен HDD. Той разполага с USB 3.1 Type-C порт и включва USB Type-C за тип-A адаптер за вашите стари устройства.

Въпреки е скъп, наистина предлага изключителна производителност и възможности. Той предлага AES 256-битово криптиране, което означава, че ако решите да сложите парола на този SSD, той ще бъде напълно подсигурен срещу всякакви опити за достъп до него. Дали ще бъде резервно устройство за вашия компютър или ще съхранявате медийни файлове за вашия телефон, Samsung T3 е страхотно допълнение към него.

Цена: 28999 лв.

Купи Samsung T3 Portable SSD 250GB или намери повече информация ТУК.
You may also like...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *