Oculus Rift ревю: Виртуална реалност от висок клас, ако можете да си я позволите

Rift изисква много хардуер и голяма инвестиция, но си струва. Телефони и таблети вече стават скучни. Вълнението около смартчасовниците беше, меко казано, краткотрайно. Сега идва ред на виртуалната реалност. Това, което изглеждаше като научна фантастика преди няколко години, се превърна в следващата технологична платформа с потенциал. Oculus Rift трябва да се докаже, но ако не успее, това може да унищожи пазара на виртуалната реалност, още преди да е започнал.
Проблем може да се окаже цената от 600 долара и изискването за мощен PC за игри. Точно както с всяко ново технологично постижение, то има потенциала да промени света. Но на този ранен етап, само малцина могат да си го позволят.

Предимства:
Способен е напълно да ви потoпи във виртуални светове
Лек и удобен
Предлага солидна екосистема от VR приложения и игри

Недостатъци:
Твърде скъп и изисква мощен компютър
Лек дискомфорт при носенето
Няма контролер на пазара
Може да доведе до морска болест

Като първо поколение VR продукт, Oculus Rift е доста впечатляващ. В него са монтирани два OLED дисплея работещи с резолюция 1200 на 1080 пиксела при 90Hz. Има вграден жироскоп, акселерометър и инфрачервен сензор за 360-градусово проследяване главата. Oculus има дори вградени слушалки и микрофон. Но по-важно от всичко е това, че е лек около 800 грама и е лесно регулируем. Необходим е компютър с Windows и минимум процесор Intel Core i5 4590, 8GB оперативна памет и NVIDIA GTX 970 или AMD Radeon 290 видео карта. За такъв компютър можете да прочетете Сглобяване на PC за Виртуална Реалност: Oculus Rift, HTC Vive и VR игри

oculus-rift-woman

Приложението Oculus се използва за почти всичко и е доста лесно за използване. В него са отбелязани някои игри и приложения от магазина Oculus. Следвайки примера на другите магазини за приложения, всеки запис включва снимки, описания и предупреждава, ако се изисква контролер за игри.
Oculus Rift може да се носи около час без да има нужда от почивка. При това е възможно да се изпотите и очите да се почувстват сухи.

Актуална цена на Oculus Rift

You may also like...

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *